maanantai 5. syyskuuta 2016

Aurinkokaupungista aurinkoenergiaa

Ville Artiola asentamassa Naantalin Energian
aurinkopaneeleja syksyllä 2014.
Aurinkoa saatiin tänä kesänä yllin kyllin – hieno kesä kaiken kaikkiaan. Tämä tietää hyvää meidän kaikkien keholle ja mielelle!

Aurinko on elämää ylläpitävä voima ja nykytekniikalla sitä osaamme jo kaapata riittävästi käyttöön. Kesä oli hyvä myös aurinkopaneeleita käyttäville kotitalouksille: sähköä on tuotettu kaikki aurinkoiset ja vähän pilvisemmätkin päivät.

Aurinkovoima on yksi osa tulevaisuuden ja nykypäivän hiilidioksidivapaata energiakokonaisuutta. Laitteet ovat tulleet tehokkaammiksi ja hinnat houkuttelevimmiksi, joten ei ole mikään ihme, että aihe kiinnostaa. Järkevintä on mitoittaa kotitalouden järjestelmä niin, että sähkö kuluisi aika tarkasti omassa käytössä. Näin saa myös parhaimman hintaedun, koska tuotetun sähkön osalta ei tarvitse enää maksaa sähkön siirtohintaa ja veroja.

Aurinkopaneeleja harkitsevan tulee ottaa yhteys meihin mahdollisimman ajoissa, jotta voimme varmistaa onko järjestelmä käytettävissä sähköverkon rinnalla ja täyttääkö se turvallisuusmääräykset.
Kaava-alueilla tulee lisäksi selvittää, onko kaupungilla sanottavaa aurinkopaneelien sopimisesta rakennuksen julkisivuun. Kotitaloudet voivat hyödyntää aurinkopaneelin asennustyöt myös kotitalousvähennyksinä.

Yhtiömme on hinnoitellut mahdollisen aurinkoenergian ylijäämän ostohinnan. Yleensä nämä ”ylijäämä-kilowattitunnit” ovat vähäisiä ja niistä saatava hyvitys ei ole suuren suuri. Käytämme hinnoittelussa alalla yleistä markkinaehtoista ja läpinäkyvää tapaa: pörssihinnasta vähennetään oma välityspalkkiomme (0,3 snt/kWh). Tuotannon hinta hyvitetään sitten asiakkaan energialaskussa, jossa tämä näkyy omana rivinä.

Naantalin Energialla on ollut jo puolitoista vuotta koekäytössä paneelit autotallin katolla ja laitteisto on toiminut hyvin. Ohessa on kuva asennustöistä parin vuoden takaa.

Aurinkoista alkusyksyä!

Pasi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti