maanantai 6. lokakuuta 2014

Energiansäästöviikko alkoi – entä sitten

Vietämme parhaillaan valtakunnallista Energiansäästöviikkoa, jo vuodesta 1997 alkaen! Entä sitten, moni saattaa pohtia? Miksi juuri minä? Onko mitään väliä? Itse uskon, että pienikin teko on askel parempaan ja jättää lapsillemme hitusen paremman ja puhtaamman maailman.
Naantalin Kirkkopuistossa lenkkeilee mieluusti.

Meillä kaikilla on omat tottumuksemme ja tapamme, joita on usein vaikea muuttaa, ellei tule riittävän isoa sykäystä muutokseen. Helposti menemme sitä vanhaa latua pitkin emmekä pohdi tekojemme merkitystä pidemmälle. Itse tunnustan tämän yhtälailla.

Kukin meistä voi omilla valinnoillaan olla merkittävä energian säästäjä ja varsinkin sen järkevä käyttäjä. Miten minä sitten olen tätä toteuttanut? Tässä muutama isompi ja pienempi ote elämästäni:

a) Auton valinta


Perheemme hankki puolitoista vuotta sitten ensimmäisen hybridin, Toyota Prius +:n. Ostoa ei ole tarvinnut katua, sillä miellyttävä ajokokemus kera kohtuullisten polttoainekulujen kanssa on tukenut päätöstä. Oma hiilijalanjälkemme pieneni kertaheitolla. Hauskaa on ollut havaita, kuinka paljon auto herättää muissa mielenkiintoa ja kysymyksiä. Jos yhden huonon puolen ottaa esiin, niin se on se, ettei automme ole ladattavaa mallia. Sellaista kun ei ollut tuohon malliin vielä saatavissa.

b) Asumistapa


Muutimme kaukolämmitettyyn kerrostaloasuntoon isosta omakotitalosta viisi vuotta sitten. Viihdymme mainiosti keskustassa, vaikka neliöt ovat vielä vähän ahtaat viidelle. Lasten pikkuhiljaa aikuistuessa ahtauskin helpottaa… Kotona on käytössä energiansäästölamppuja ja koko porukka on varsin hyvin oppinut niitä turhaa palavia sammuttamaankin. Hyvä säästökohde on myös saunassa säätämällä kiukaan päälläolon vain siksi ajaksi, kun oikeasti istumme löylyssä.

c) Suihku ja wc


Kätevä suihkukaappimme on kovassa käytössä. Omalta osaltani tehokas ajankäyttö ylettyy myös tänne: suihku menee kiinni saippuoinnin ajaksi ja vältän turhaa lotrailua. Samaa ei voi sanoa nuorisostamme, tässä olisi vielä oppimisen paikka J  Taloyhtiössämme vaihdettiin uudet WC-istuimet viime vuonna ja malleissa on nyt sekä pikku- että isohuuhtelu. Ympäristö kiittää.


Energianlatausta suomalaisesta metsästä.

d) Arjen ratkaisuja ja luontoelämyksiä


Olen siinä mielessä onnellisessa asemassa, että pystyn pääosin kävelemään työmatkat. Ainostaan, kun toimistosta pitää muualle lähteä, käytän autoa. Pientä hyötyliikuntaa siis tulee huomaamatta. Lisäenergiaa ammennan kauniista luonnostamme. Ohessa on pari kuvaa lähipäiviltä. Naantalissa on upeat maastot niin puisto- kuin merenrantalenkkeilyyn ja oivat maastot ulkoiluun. Siinä kuluu omaa energiaa ja samalla imee henkistä energiaa omalle työlleen ja elämälleen.

Arjen valintoja ja miettimisen paikkoja on siis monia. Minkä tien sinä valitset?

Pasi Haarala
Naantalin Energia

Lisätietoja energian järkevään käyttöön löydät:Ei kommentteja:

Lähetä kommentti