torstai 11. syyskuuta 2014

Auringosta sähköä

Naantalin Energia on vastikään hankkinut aurinkopaneeleita Karvetin toimipisteemme katolle. Paneeleita on asennettu yhteensä 24, ja niiden avulla on mahdollista tuottaa noin 6 kilowattia energiaa. Aurinkopaneeliemme energialla lämmitämme ja valaisemme osittain noin 400 neliön kokoista autohalliamme.

Yhtiömme kerää nyt käyttökokemuksia aurinkopaneeleista. Selvitystyön alla on muun muassa se, miten paneelit saadaan sopeutettua kätevästi osaksi sähköverkkoa. Aiomme luoda myös järjestelmän, jonka avulla voisimme ostaa esimerkiksi kotitalouksilta heidän mahdollisesti ylijäämäiseksi jäävän aurinkoenergian. Näin toimitaan jo esimerkiksi Saksassa, jossa kotitalouksien oma energiantuotanto aurinkopaneelien avulla on hyvin yleistä.

Selvitystyötä teemme tämän syksyn ajan, ja tavoitteena on ratkaista ostomalli vuodenvaihteen jälkeen.

Lisää aurinkosähköä tulevaisuudessa?

Aurinkovoima on yksi osa energiantuotannon kokonaispalettia, jota tarvitsemme tulevaisuudessa. Naantalin Energia haluaa osaltaan tukea ympäristöystävällisen energiantuotantotavan yleistämistä.
Tämä on osa yhtiömme arvoja. Samaan suuntaan alaa ohjaavat myös viranomaismääräykset.

Suomessa suurin osa aurinkopaneeleista on toistaiseksi asennettu mökkikäyttöön, mutta ne ovat varteenotettava vaihtoehto myös kotien ja yritysten lisäenergianlähteeksi. Sähköä tuottavien paneelien lisäksi on myös lämmön siirtoon tarkoitettuja järjestelmiä, joilla voi tuottaa esimerkiksi kesäajan lämpimän käyttöveden.

Me Naantalin Energiassa uskomme, että aurinkopaneelien käyttö lisääntyy tulevaisuudessa myös Suomessa. Suomalaiset ovat innokkaita uusien laitteiden käyttöönotossa ja myös maantieteellinen sijaintimme on suotuisa: tutkimusten mukaan Suomessa on lähes yhtä paljon auringon säteilyä kuin esimerkiksi Pohjois-Saksassa.

Myös aurinkopaneelien tekniikka, tehot ja hyötysuhteet kehittyvät koko ajan. Lisäksi kotitalouksille kannustimena on myös paneelien asennuksista saatava kotitalousvähennys, ja yrityksille paneelien hankintaan saattaa löytyä investointiavustusta. Tulevaisuudessa myös sähköautojen yleistyminen lisännee kiinnostusta, sillä oma aurinkosähkö on kätevä tapa ladata myös perheen menopeli.

Aurinkoista syyskuuta!

Pasi Haarala
Naantalin Energia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti